Elevii buzoieni sfătuiți antivictimal de către polițiști şi de specialiştii antidrog

În ziua de 2 aprilie a.c., ofițerii de prevenire, împreună cu reprezentanţi din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Buzău, au desfășurat activități cu caracter preventiv – educativ la Școala Gimnazială nr.3 “Dr. Ilie Pavel” Râmnicu Sărat şi din cadrul Liceului “Victor Frunză” Râmnicu Sărat.

Sub sloganul „Dincolo de aparenţe”, au fost dezbătute aspecte privind riscurile asociate consumului de substanţe interzise. Celor aproximativ 200 de beneficiari le-au fost supuse atenţiei contexte şi scenarii de pericol în care ar putea ajunge, sub falsa impresie a unei stări de bine, trecătoare.

Poliţiştii de la siguranţă şcolară, împreună cu proximiştii, au abordat, tot ieri, teme precum prevenirea infracţiunilor comise cu violență, a absenteismului şi abandonului şcolar și cunoaşterea problemelor cu care se confruntă elevii în vederea stabilirii unor relaţii de parteneriat pentru creşterea gradului de siguranţă. Discuţiile i-au avut ca parteneri pe elevii şcolilor gimnaziale nr.11 şi nr.7, din municipiul Buzău.

Elevilor unităţilor de învăţământ le-a fost atrasă atenţia cu privire la formele de manifestare a bullying-ului cu accent pe cunoașterea cauzelor și identificarea soluțiilor de combatere și formarea deprinderilor de siguranță personală prin dezvoltarea capacității de recunoaștere a vulnerabilităților pentru siguranța proprie.
La activități au participat peste 50 de elevi, cadre didactice și părinți au primit din partea poliţiştilor pliante cu recomandări preventive de care ar trebui să ţină cont pentru a nu fi implicaţi în evenimente nedorite.

Educaţie rutieră cu preşcolarii şi elevii din Cozieni şi Odăile
În ziua de 2 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Secției de poliţie rurală Pârscov și de la Serviciul Rutier au desfășurat activități preventiv- educative dedicate micilor participanţi la trafic.

Poliţiştii au programat vizite la Școala Gimnazială Cozieni şi la Școala Gimnazială

Odăile, dar şi la grădiniţele cu program normal din cele două localităţi, unde s-au deplasat cu laboratul mobil de educaţie rutieră. Peste 200 de de învăţăcei au primit informații utile despre cum să circule în siguranță pe drumurile publice, precum și despre importanța abordării unui comportament corect ca pietoni și bicicliști, pentru prevenirea implicării acestora în evenimente rutiere.

Totodată, elevii au primit recomandări în scopul reducerii riscului de victimizare prin posibila implicare în fapte de violență, dar și cu privire la pericolele asociate consumului de substanţe interzise.
Dialogul a fost unul interactiv şi s-a purtat în termeni adaptaţi vârstei interlocutorilor, astfel încât mesajul instituţional să fie bine receptat şi sedimentat.
Cei mici s-au bucurat și de cărțile cu tematică rutieră, oferite de polițiști pentru a avea oricând la îndemână recomandările preventive.

Controale în trafic şi sancţiuni aplicate de poliţişti conform Legii nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice
În seara de 2 aprilie a.c., în jurul orei 19.00, în timp ce acţionau pe raza de competenţă, poliţiştii din cadrul Secţiei de poliţie rurală Cislău au depistat DJ 103P, în Chiojdu, doi prahoveni, în vârstă de 28 şi 29 de ani, care transportau material lemnos cu autoutilitarele.

În urma verificărilor specifice în aplicaţia dedicată, au reieşit indicii că ar exista diferenţe cu privire la volumul de material lemnos faptic şi cel implementat. Poliţiştii au solicitat sprijinul reprezentanţilor silvici şi, în urma efectuarii cubajului materialului lemnos, aproximativ 5 metri cubi, au fost confirmate diferenţe cantitative. Cei doi bărbaţi au fost sancționaţi în conformitate cu Legea nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, iar materialul lemnos transportat în afara cadrului legal a fost predat reprezentanților silvici.

Accident de circulaţie
În seara de 2 aprilie a.c., în jurul orei 22.00, a fost sesizată producerea unui accident de circulaţie, pe DJ 102H, în afara localității Pitulicea.

Din primele date de la fața locului a reieșit că autoturismul condus pe direcția Amaru către Căldărușanca, de către un șofer în vârstă de 21 de ani, din Breaza, a pierdut controlul asupra direcției și s-a răsturnat în afara părții carosabile.
Accidentul s-a soldat cu rănirea șoferului, acesta fiind preluat de ambulanță și transportat la spital pentru îngrijiri medicale. În cauză se va întocmi dosar penal iar polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs accidentul.

277 de sancţiuni aplicate pentru neregulile constatate de poliţişti în trafic în ultimele 24 de ore / Poliţiştii rutieri au reţinut permisele a 11 şoferi indisciplinaţi

La data de 2 aprilie a.c., poliţiştii cu atribuţii pe linie rutieră din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au continuat activităţile de combatere a principalelor cauze generatoare de accidente de circulaţie. În total, poliţiştii cu atribuţii pe linie rutieră au aplicat 207 de sancţiuni contravenţionale ca urmare a neregulilor constatate în trafic în ultimele 24 de ore, în valoare de peste 53.000 de lei.

Având în vedere temperaturile prietenoase înregistrate în aceste zile, poliţiştii au acţionat pentru prevenirea şi combaterea evenimentelor rutiere în care ar putea fi implicaţi bicicliştii şi utilizatorii de trotinete electrice. 71 de participanţi la trafic din aceste categorii au fost depistaţi de poliţişti în timp ce săvârşeau abateri la regimul circulaţiei, periclitând astfel propria siguranţa, dar şi pe cea a traficului rutier.

Pe linie de viteză, au fost aplicate 36 de sancţiuni contravenţionale şi au fost reţinute în vederea suspendării permisele a patru şoferi „mult prea grăbiţi”, care şi-au condus maşinile cu viteze ce au depășit cu mai mult de 50 km/h viteza maximă admisă pe sectoarele de drum tranzitate.

În aceeaşi zi, au mai fost lăsaţi fără permise alţi 7 conducători auto care nu au respectat dreptul de trecere petonilor angajaţi regulamentar în traversarea drumului sau maşinilor ce rulau pe drumul prioritar, dar şi cei care s-au urcat la volan sub influenţa alcoolului.
Cea mai mare valoare a alcoolemiei, 1,09 mg/l alcool pur în aerul expirat a fost înregistrată în cazul unui şofer de 35 de ani, din Săpoca. Bărbatul a fost interceptat şi oprit în trafic,în timp ce se deplasa cu maşina pe DJ203A, în localitatea Fântânele. Întrucât emana halenă alcoolică, poliţiştii Secţiei de poliţie rurală Grebănu l-au testat alcoolscopi şi l-au transportat la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei. Buzoianului i-a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

CIRCULAȚIA CU BICICLETA

Pe zi ce trece, bicicleta câştigă tot mai mulţi adepţi, însă, indiferent de vârstă, aceasta trebuie utilizată corect pe drumurile publice, în spiritul conduitei preventive. Ca urmare a lipsei de precauţie, tot mai biciclişti cad victime ale accidentelor de circulaţie.

-Nesemnalizarea şi neasigurarea înainte de efectuarea schimbării direcţiei de mers, în special spre stânga şi la plecarea de pe loc, sunt abateri care constituie principalele cauze ale evenimentelor rutiere datorate bicicliştilor.
-Majoritatea accidentelor cu biciclişti se produc în mediul urban, în zona marilor intersecţii, ca urmare a neacordării de prioritate la trecerea altor autovehicule, a tranzitării pe culoarea roşie a semaforului, precum şi nerespectării semnificaţiei indicatoarelor.
-Folosirea bicicletei pe timpul nopţii sau în condiţii meteorologice nefavorabile, mai ales dacă nu este echipată corespunzător cu mijloace de semnalizare, reduce posibilitatea conducătorilor auto de a-i sesiza pe biciclişti. Aceasta este de asemenea o cauză frecventă în producerea de accidente rutiere cu victime din rândul bicicliştilor.
-Deosebit de periculoase sunt şi conducerea bicicletei sub influenţa băuturilor alcoolice, transportul altor persoane pe bicicletă, transportarea unor bagaje voluminoase, precum şi deplasarea în grupuri a bicicliştilor.

 

Author: Press Editor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *